top of page
Search
  • Marko Bešlič

Pravilna osvetlitev posnetka (3. del)

Updated: Apr 8, 2020


Kako izdelamo lastno 18 % sivo karto

V prvem delu serije o pravilni osvetlitvi posnetka smo se seznanili z delovanjem svetlomerov, ki so vgrajeni v kamere. V drugem delu smo spoznali 18 % sivo karto in se jo naučili uporabljati.

S pomočjo 18 % sive karte lahko vedno pravilno osvetlimo posnetek, če zagotovimo, da je karta enako osvetljena kot motiv.

Osvetlitvena avtomatika osvetlitev posnetka določi na osnovi predpostavke, da motiv odbija 18 % vpadne svetlobe. Če to velja, in pri uporabi 18 % sive karte velja, potem bo osvetlitvena avtomatika resnično pravilno določila parametre osvetlitve posnetka.

18 % sivo karto lahko kupimo (v Sloveniji jih zaenkrat zanesljivo nudi le Center Cumulus v Kranju). Hitro pa ugotovimo, da so te karte zelo drage – cena preko 10 € za kos pobarvanega kartona je visoka.

Ne glede na visoko ceno naj takoj povem, da 18 % sive karte za resno delo kupujem. Razloge bom predstavil v nadaljevanju.

Približek 18 % sive karte si lahko izdelamo sami. Potrebujemo računalniški program, ki omogoča barvanje površine lista z barvo, ki jo določimo sami (ustrezen je že Slikar iz sistema MS Windows), in tiskalnik, ki je lahko črno–beli ali barvni.

V izbranem računalniškem programu zapolnimo površino lista A4 s sivo barvo, ki je mešanica 50 % bele in 50 % črne. Vse osnovne barve (rdečo, zeleno in modro) nastavimo na vrednost 128.

Nastavitev 50 % sive barve

Za rdečo, zeleno in modro barvo nastavimo vrednost 128

Različni spletni portali lahko priporočajo drugačne vrednosti, nekateri celo napačno ponujajo 18 % sivo namesto 50 % sive barve (50 % siva barva odbija 18 % svetlobe). Kot bomo videli, so te vrednosti manj pomembne. Za kakovost 18 % sive karte sta pomembnejša kakovost tiska in debelina papirja, zato predlagam, da se z vrednostmi ne ukvarjate kaj dosti.

Ko karto natisnemo, ji obrežemo bele robove – če tega ne storimo, bodo vplivali na meritev svetlosti s svetlomerom. Če je le možno, karto natisnemo na debelejši papir ali celo karton. Običajni 80 g papir preseva, kar spet vpliva na natančnost meritve osvetlitve.

Kupljena in doma narejena 18 % siva karta

Primerjava med kupljeno (levo) in doma natisnjeno 18 % sivo karto (desno)

Na zgornji sliki je doma natisnjena 18 % siva karta videti temnejša kot kupljena, a videz vara. Kot bomo videli, je v resnici svetlejša.

Karto nato uporabimo enako kot kupljeno. Postavimo jo tako, da je enako osvetljena kot motiv in da pokriva sredinski del slikovnega kota objektiva.

Če smo jo natisnili na običajno 80 g papir, je priporočljivo, da jo prepognemo in zlepimo (spodnja slika). Na ta način zmanjšamo količino presevne svetlobe, ki moti meritev s svetlomerom.

Uporaba doma narejene 18 % sive karte

Postavitev doma natisnjene 18 % sive karte (pogled skozi objektiv)

Posnetek s pomočjo doma natisnjene 18 % sive karte

Osvetlitev posnetka s pomočjo doma natisnjene 18 % sive karte: f/11, 1/6 s, ISO 200

Rezultat primerjajmo s posnetkom, narejenim s pomočjo kupljene 18 % sive karte.

Uporaba kupljene 18 % sive karte

Postavitev kupljene 18 % sive karte (pogled skozi objektiv)

Posnetek s pomočjo kupljene 18 % sive karte

Osvetlitev posnetka s pomočjo kupljene 18 % sive karte: f/11, 1/4 s, ISO 200

Primerjava pokaže, da smo z doma natisnjeno sivo karto posnetek podosvetlili za 2/3 osvetlitvenega števila (-2/3 EV). To pomeni, da je doma natisnjena karta presvetla. Težavo predstavljajo bele proge na natisnjenem listu.

Z drugim tiskalnikom bi prišli do drugačnih ugotovitev. Če je možno, tiskajte v barvah, ne glede na to, da gre za črno–beli posnetek. Barvni tiskalnik namreč s pomočjo barv zmanjša količino belih črt in tako natisne enakomernejšo sivo površino.

Velja pa, da bomo z določenim tiskalnikom vedno prišli do enake 18 % sive karte. Ko enkrat ugotovimo, za koliko osvetlitev odstopa od resnično pravilne, to enostavno upoštevamo. V predstavljenem primeru bi od sedaj dalje osvetlitev enostavno zvišali za 2/3 osvetlitvenega števila (+2/3 EV).

Osvetlitev posnetka brez uporabe 18 % sive karte

Osvetlitev posnetka z uporabo vgrajene osvetlitvene avtomatike: f/11, 1/10 s, ISO 200 (-1,3 EV)

Ne glede na pomanjkljivosti doma natisnjene 18 % sive karte lahko z njeno pomočjo dosežemo neprimerno pravilnejše osvetlitve posnetkov. Če se zanašamo zgolj na osvetltveno avtomatiko kamere, bo rezultat vedno odvisen od svetlosti motiva. Z našo doma narejeno karto napako pri osvetljevanju zmanjšamo ali celo povsem odpravimo.

V nadaljevanju te serije se bomo naučili uporabljati kompenzacijo osvetlitve posnetka in razložili, kako izbira scenskega načina pomaga osvetlitveni avtomatiki pri iskanju boljšega približka pravilne osvetlitve posnetka.

Povzetek: 18 % sivo karto lahko izdelamo sami, a je njena kakovost odvisna od kakovosti tiska in debeline uporabljenega papirja. Taka karta je vseeno uporabna vsaj za učenje. Če želimo predvidljive in vedno pravilne rezultate, pa raje uporabljajmo kakovostne kupljene karte.

 

Preberite tudi:

106 views0 comments
bottom of page