top of page
Search
  • Marko Bešlič

Nakup fototorbe ali nahrbtnika

Updated: Apr 8, 2020


Nasveti za nakup kakovostne fotografske torbe ali nahrbtnika za ustrezno zaščito fotoopreme

Ko kupimo kompaktno kamero (fotoaparat ali videokamero), v prodajnem paketu običajno prejmemo tudi uporabno torbico. Ko kupimo zrcalnorefleksno ali brezrcalno kamero pa temu običajno ni tako - zaščitno torbico moramo kupiti ločeno. Glede na to, da kupujemo sistemsko kamero, za katero bomo kasneje zelo verjetno dokupovali dodatne objektive, bliskavico in ostalo opremo, je tak pristop zelo smiseln. Potrebujemo namreč fotografsko torbo ali nahrbtnik, ki mora izpolniti vsaj tri zahteve:

  1. V torbo moramo shraniti vso potrebno opremo, zelo smiselno pa je, da lahko vanjo spravimo tudi malico in nekaj pijače, kadar fotografiramo na terenu.

  2. Oprema mora biti shranjena varno tudi v primeru padca na betonska ali kamnita tla, kar pomeni, da mora biti torba ustrezno oblazinjena.

  3. Če bomo s torbo potovali okoli, je zelo, zelo priporočljivo, da na pogled ni vpadljiva, sicer je precej verjetno, da bomo ostali brez nje ali njene vsebine.

Kamero in objektive seveda lahko spravimo v običajne torbe in nahrbtnike. Žal na ta način naše dragocene opreme ne zavarujemo v primeru udarcev ali padcev.

Fotonahrbtnik kot improvizirana opora za fotografiranje

Kakovosten fotonahrbtnik lahko uporabimo tudi kot improvizirano oporo za fotografiranje in občutno zmanjšamo možnost za stresene posnetke

Tipični za shranjevanje fotoopreme so fotografski aluminijasti kovčki, ki kar kričijo, da je v njih shranjena draga kamera in veliko dodatne opreme. Statistično so najbolj zastopani pri krajah fotoopreme. Glede varovanja opreme pred poškodbami so sicer zelo kakovostni. Če imate denar in želite na široko razglasiti, da ste fotograf z drago opremo, si take kovčke kar omislite, tu pa se z njimi ne bomo več ukvarjali.

Primernost fotografskih torb in nahrbtnikov za shranjevanje opreme bom prikazal na primeru manjše digitalne zrcalnorefleksne kamere Canon EOS 1300D z objektivom Canon 18-135/3,5-5,6 IS USM. Kamera ima slikovni senzor v formatu APS-C, ekv. goriščnica objektiva pa je 29-216 mm. Kombinacija te kamere in objektiva je zelo primerna za popotniško fotografijo.

Fotografske torbe in nahrbtnike bom razdelil v pet skupin:

  1. fototorbe, izdelane po obliki kamere,

  2. fototorbe za nošenje čez ramo,

  3. majhni fotonahrbtniki,

  4. fotonahrbtniki za hitro delo na terenu,

  5. potovalni fotonahrbtniki za prenašanje velike količine fotoopreme.

Fototorbe, izdelane po obliki kamere

Ko boste kupili zrcalnorefleksno ali brezzrcalno kamero z enim zumobjektivom, vam bo prodajalec zanesljivo ponudil tudi tako torbo. Pa je vredna nakupa?

Fototorba, izdelana po obliki kamere

Fototorba, izdelana v obliki kamere, je le malo večja od same kamere

Take fototorbe so relativno majhne in lahke. Na voljo so za nošenje čez ramo ali okoli pasu. Kamero iz njih vzamemo hitro, hitro jo tudi pospravimo nazaj. Če so primerno oblazinjene, kameri nudijo solidno zaščito v primeru udarcev ali padca na tla.

V fototorbi, izdelani v obliki kamere, je prostor zgolj za kamero

V fototorbi, izdelani v obliki kamere, je prostor zgolj za kamero z nameščenim objektivom

Zgornja fotografija prikazuje ključno težavo takih fototorb - v njih je prostor zgolj za kamero, na katero je nameščen objektiv.

Čim boste dokupili dodatni objektiv ali bliskavico, boste morali kupiti tudi novo torbo. Vanjo tudi ne boste mogli spraviti malice ali pijače, kadar boste fotografirali na terenu, npr. na počitnicah. To pomeni nošenje dodatnega nahrbtnika ali torbe, kamor boste slej ko prej prestavili tudi kamero. In ji seveda odvzeli zaščito, če ta torba ni oblazinjena.

Terenska uporaba fototorbe, izdelane v obliki kamere

Zaradi majhnih dimenzij fototorbe, izdelane v obliki kamere, niso moteče med fotografiranjem, njihova majhnost pa je tudi njihova glavna težava

Po mojih izkušnjah take fototorbe zelo hitro pristanejo v omarah, ker enostavno niso dovolj praktične za terensko uporabo. Posledično njihov nakup močno odsvetujem (ja, prodajalci se zavedajo, da boste kmalu prišli po novo, večjo fototorbo).

Fototorbe za nošenje čez ramo

Fototorbe za nošenje čez ramo so sinonim za fotoreportersko delo. Marsikdo si fotoreporterja predstavlja z veliko fototorbo, obešeno čez ramo. Pa so take torbe res praktične za terensko fotografiranje?

Fototorbe za nošenje čez ramo so kvadraste oblike. Njihova ključna prednost pred fototorbami, izdelanimi po obliki kamere, je večja prostornost. Vanje lahko shranimo dodatno fotografsko opremo (objektive, bliskavice, sita ipd.), v večje pa tudi prigrizke in pijačo.

Manjša fototorba za nošenje čez ramo

Že v manjšo fototorbo za nošenje čez ramo lahko spravimo več dodatnih objektivov ali druge fotoopreme

Med njimi najdemo precej majhne, pa tudi zelo velike torbe, v katere zmoremo spraviti opremo celotnega fotostudia. Fototorba z zgornje slike ni skoraj nič večja od tiste, prikazane v razdelku o fototorbah, izdelanih po obliki kamere. Kljub temu pa vanjo spravimo še več dodatnih objektivov ali druge fotoopreme, prostora pa je tudi za kakšen manjši prigrizek.

Kamera v manjši fototorbi za nošenje čez ramo

Tudi precej majhna fototorba sprejme kamero Canon EOS 1300D z nameščenim objektivom Canon 18-135/3,5-5,6 IS USM, prostora pa je še za nekaj dodatne fotoopreme

Iz takih fototorb opremo običajno vzamemo hitro in jo hitro tudi pospravimo nazaj. Oprema je v torbi običajno pregledno postavljena.

Če imate večjo zrcalnorefleksno ali brezzrcalno kamero, boste potrebovali večjo fototorbo od te, ki je prikazana tu. Večjo torbo boste potrebovali tudi v primeru, da imate več dodatnih objektivov, še posebej če gre za ekstremne teleobjektive.

Večje fototorbe, ki so za povrh težke, so zelo neprijetne za nošenje, še posebej med fotografiranjem. Po nekajurnem delu je rama pogosto zelo boleča ...

Uporaba fototorbe za nošenje čez ramo na terenu

Manjše fototorbe so običajno dovolj praktične in lahke, da nas ne ovirajo med fotografiranjem, večje pa moramo med delom pogosto odložiti

Manjše fototorbe nimajo nekih posebnih pomanjkljivosti, razen relativno majhne prostornine, seveda. Če želite majhno torbo, raje kupite tako kot fototorbo, izdelano po obliki kamere. Po velikosti in teži se torbi ne bosta kaj prida razlikovali, boste pa v tako fototorbo zlahka shranili še dva dodatna objektiva ali bliskavico - večini fotografov to običajno zadošča.

Velikih fototorb za nošenje čez ramo ne maram in sem jih v celoti nadomestil s fotonahrbtniki. Enako priporočam tudi vam, razlog pa boste razumeli, ko boste ure in ure nosili na rami 10 in več kilogramov fotoopreme, po možnosti v gorah.

Majhni fotonahrbtniki

Predvsem začetniki običajno razmišljajo o nakupu fototorbe in ne nahrbtnika. Zakaj je vseeno priporočljivo kupiti ravno fotonahrbtnik?

Majhni fotonahrbtniki so nekaj večji od kolesarskih in ne kaj dosti večji od manjših fototorb za nošenje ćez ramo. Ker so prostornejši, vanje enostavno shranimo tudi prigrizke in nekaj pijače. Skoraj vsi so veliko bolj oblazinjeni kot fototorbe, predvsem tiste cenejše. Teža je na ramenih veliko bolje razporejena, zato jih je lažje nositi dlje časa.

Manjši fotonahrbtnik

Manjši fotonahrbtnik je priročen in ne utruja fotografa med dolgotrajnim nošenjem

Na spodnjo stran lahko pričrvstimo fotostojalo (vsaj manjše) ali monopod. Priporočam, da izberete nahrbtnik, ki je deljiv na spodnji in zgornji del, ker boste tako bistveno lažje in hitreje dostopali do opreme v njem. Koristno je, da ima zunanje žepe, v katere lahko spravite dodatne baterije, pomnilniške kartice in podobno drobnarijo.

Dostop do spodnjega dela fotonahrbtnika

V spodnji del fotonahrbtnika običajno spravimo kamero z nameščenim objektivom

Dostop do zgornjega dela fotonahrbtnika

V zgornji del fotonahrbtnika lahko spravimo veliko opreme, prigrizke in nekaj pijače - tu predstavljeni majhni nahrbtnik sprejme ekstremni zum teleobjektiv Tamron 200-400 mm/5,6

Kot je prikazano v uvodu prispevka, lahko fotonahrbtnik uporabimo tudi kot improvizirano stojalo za stabilizacijo kamere. Oprtamo si ga na prsni koš in kamero vtisnemo v njegov zgornji del. Stabilnost dodatno izboljšamo, če v stoji rahlo razširimo noge, saj na ta način posnemamo trinožno stojalo.

Uporaba manjšega fotonahrbtnika na terenu

Manjši fotonahrbtnik nas ne ovira med fotografiranjem

Glavna zamera glede priročnosti manjših fotonahrbtnikov je, da jih moramo sneti z ramen, kadar želimo iz njih vzeti želeno opremo.

Če veliko fotografirate na terenu, pri tem pa objektivov ne menjate prav pogosto, priporočam, da si za prenašanje fotoopreme omislite manjši fotonahrbtnik.

Fotonahrbtniki za hitro delo na terenu

V zadnjih letih se ti fotonahrbtniki zelo uveljavljajo, saj nudijo zelo dober kompromis med prostornostjo, enostavnih nošenjem in hitrim dostopom do fotoopreme.

Fotonahrbtnik za hitro delo na terenu

Fotonahrbtniki za hitro delo na terenu so običajno precej večji od zgoraj opisanih torb in nahrbtnikov

Običajno so opremljeni z enojno naramnico in so nekakšen križanec med fototorbo in nahrbtnikom. V primerjavi s fototorbo je nošenje bistveno manj utrujajoče, rama manj boli. Ker imajo zgolj eno naramnico, jih enostavno obrnemo predse za hiter dostop do fotoopreme.

Fotonahrbtniki za hitro delo so večinoma zelo prostorni

Zaradi svoje velikosti so fotonahrbtniki za hitro delo na ternu večinoma zelo prostorni

V ta tip fotonahrbtnikov običajno spravimo vsaj eno kamero večjih dimenzij in dva do tri večje objektive, npr. ekstremne teleobjektive ali zumobjektive z veliko svetlobno jakostjo. Ravno tako je dovolj prostora za zmogljivejše bliskavice.

Ker v notranjost dostopamo od strani, kose opreme pogosto zlagamo enega na drugega, zaradi česar je dostop do opreme malo otežen, oprema pa je zložena precej nepregledno. Iz tega razloga tak fotonahrbtnik uporabljam takrat, ko s seboj ne nosim veliko opreme ("veliko" v primerjavi z naslednjim tipom fotonahrbtnikov).

Uporaba fotonahrbtnika za hitro delo na terenu

Kakovosten fotonahrbtnik za hitro delo na terenu nas ne ovira med fotografiranjem

Potovalni fotonahrbtniki za prenašanje velike količine fotoopreme

Potovalni fotonahrbtniki so namenjeni prenašanju velikih količin fotopreme. Pred nakupom jih obvezno preskusite s svojo opremo. Zaradi relativno visoke cene jih običajno kupujemo za daljše časovno obdobje, zato toplo priporočam, da pred nakupom ocenite, katero fotoopremo boste še kupili (in nosili okoli) v naslednjih desetih letih. Glede na to oceno izberite velikost nahrbtnika.

Potovalni fotonahrbtnik

Potovalni fotonahrbtniki so veliki, kar je nujno, če želimo vanje spraviti veliko fotoopreme

V potovalni fotonahrbtnik lahko običajno spravimo dve večji ohišji kamer, množico objektivov, večjo bliskavico, fotografska sita, pa še ostane nekaj prostora za drobnarije. Notranjost je zelo prilagodljiva, predale lahko poljubno premikamo in prilagajamo potrebam.

Za dostop do opreme moramo tak fotonahrbtnik sneti z ramen in ga nekam odložiti. Posledično ti fotonahrbtniki niso posebej primerni za hitro delo na terenu, npr. za fotoreportaže. So pa posamezni kosi pregledno zloženi in enostavno dostopni.

Notranjost potovalnega fotonahrbtnika je zelo prostorna

V prostorno notranjost potovalnega fotonahrbtnika lahko zložimo zelo veliko opreme, na zunanjo stran pa enostavno pritrdimo fotostojalo ali monopod

Notranjost kakovostnega potovalnega fotonahrbtnika je bogato oblazinjena in dobro varuje dragoceno opremo. Nahrbtnik z zgornje slike mi je že večkrat padel na asfalt ali skale, doslej se ni še nikoli nič poškodovalo.

Še posebej, če se s takim fotonahrbtnikom odpravljamo na daljšo pot in imamo v njem veliko težke opreme, je pomembno, da dobro nastavimo naramnici, sicer so ramena kmalu zelo boleča.

Uporaba potovalnega fotonahrbtnika na terenu

Potovalni fotonahrbtniki imajo dve naramnici in niso najprimernejši za hitro delo na terenu

Zaradi svojih dimenzij in oblike so potovalni fotonahrbtniki večinoma zelo primerni za improvizirano fotostojalo. Nahrbtnik namestimo na prsa in nanj naslonimo kamero. Koristno je, če se postavimo v rahel razkorak. Z nekaj vaje zmoremo zajeti posnetke tudi z osvetlitvenimi časi, daljšimi od 1 s.

Potovalni fotonahrbtnik kot improvizirano stojalo

Potovalni fotonahrbtniki so zelo koristni kot improvizirano fotostojalo

Povzetek

Ko izbiramo fototorbo ali nahrbtnik, je zelo pomembno, da jo prilagodimo svojim potrebam. Vprašati se moramo, ali bomo v njej zgolj prenašali opremo ali pa bomo fotografirali, oprtani z njo.

Pri izbiri torbe ali nahrbtnika upoštevamo potrebe po prostornosti, udobju med prenašanjem in enostavnosti dostopa do opreme. Ključno je, da je oprema varno shranjena tudi v primeru padca ali udarca.

Glede na moje izkušnje bi različne skupine fototorb in nahrbtnikov ocenil takole:

  1. fototorbe, izdelane po obliki kamere: niso priporočljive,

  2. fototorbe za nošenje čez ramo: so priporočljive z omejitvami,

  3. majhni fotonahrbtniki: so priporočljivi,

  4. fotonahrbtniki za hitro delo na teren: so priporočljivi,

  5. potovalni fotonahrbtniki za prenašanje velike količine fotoopreme: so priporočljivi z omejitvami.

Svetujem, da namesto fototorbe, izdelane po obliki kamere, rajši kupite majhno fototorbo za nošenje čez ramo. Ne bo skoraj nič večja, nudila pa bo prostor za vsaj dva dodatna objektiva ali bliskavico.

Seveda lahko fotoopremo shranimo v poljubno torbo ali nahrbtnik, vendar oprema ni zaščitena. Če vložimo več sto ali celo več tisoč evrov v fotoopremo, je smiselno vložiti še nekaj denarja v torbo, ki bo to opremo ustrezno ščitila.

Veliko bolj priporočam fotonahrbtnike, ker so bolj praktični, lažje jih je nositi, večina služi kot solidno improvizirano stojalo (oprtani na prsni koš).

 

76 views0 comments
bottom of page