top of page
Search
  • Marko Bešlič

Pravilna osvetlitev posnetka (2. del)

Updated: Apr 8, 2020


18 % siva karta in njena uporaba

V prvem delu serije o pravilni osvetlitvi posnetka smo se seznanili z delovanjem svetlomerov, ki so vgrajeni v kamere.

Ugotovili smo, da svetlomer meri količino svetlobe, ki se od motiva odbija, moral pa bi meriti količino svetlobe, s katero je motiv osvetljen. Količina odbite svetlobe je odvisna od svetlosti motiva in strukture njegove površine.

Vgrajena avtomatika skuša vsak posnetek osvetliti tako, kot da je motiv povprečno svetel, torej da odbija 18 % svetlobe.

Če fotografirani motiv odbija manj svetlobe od povprečnega motiva, bo osvetlitvena avtomatika zvišala osvetlitev posnetka. Če motiv nasprotno odbija več svetlobe, bo avtomatika znižala osvetlitev posnetka.

Osvetlitev posnetka z vgrajeno avtomatiko in s kompenzacijo osvetlitve

Razlika med osvetlitvijo posnetka z vgrajeno avtomatiko (levo) in s kompenzacijo osvetlitve za -2,6 EV (desno)

Na voljo imamo več možnosti, kako doseči resnično pravilno osvetlitev posnetka. V tem delu serije si bomo ogledali način, ki vedno zagotavlja pravilno osvetljen posnetek.

Če z vgrajenim svetlomerom pomerimo svetlost površine, ki odbija 18 % vpadne svetlobe, bo osvetlitvena avtomatika resnično pravilno osvetlila posnetek!

Kako to storimo? Tako, da pred motiv postavimo 18 % sivo karto, objektiv kamere usmerimo vanjo in odčitamo parametre osvetlitve. Nato te parametre ročno nastavimo na kameri (če kamera to omogoča) ali pa nastavimo kompenzacijo osvetlitve posnetka (kar omogočajo skoraj vse kamere).

Motiv z 18 % sivo karto

Paziti moramo na to, da je karta osvetljena enako kot dejanski motiv.

Z 18 % sivo karto si lahko pomagamo v vseh fotografskih situacijah, tudi pri pokrajinskem fotografiranju. Postavimo jo tako, da je osvetljena približno enako kot pokrajina, odčitamo osvetlitvene parametre, jih nastavimo na kameri in – fotografiramo.

18 % siva karta je še posebej uporabna v studiu, kjer imamo nadzor nad osvetlitvijo motiva in kjer se osvetlitev motiva ne spreminja med posnetki.

Postavitev sive karte

Postavitev motiva, kamere in 18 % sive karte (pogled od strani)

Postavitev sive karte

Postavitev motiva, kamere in 18 % sive karte (pogled skozi objektiv)

18 % sivo karto postavimo tako, da pokriva čim večji del sredine vidnega kota objektiva, saj vgrajena avtomatika običajno meri svetlost motiva prav tam. Pomagamo si lahko tudi s telepodročjem zumobjektiva in tako zožimo slikovni kot.

Resnično pravilna osvetlitev posnetka

Osvetlitev posnetka s pomočjo 18 % sive karte: f/11, 1/4 s, ISO 200

"Pravilna" osvetlitev posnetka

Osvetlitev posnetka s pomočjo vgrajene osvetlitvene avtomatike: f/11, 1/15 s, ISO 200

Zgornji primer prikazuje zelo kontrasten črno–beli motiv. Osvetlitvena avtomatika kamere ga je podosvetlila za 2 osvetlitveni vrednosti (-2 EV). S pomočjo 18 % sive karte pa smo zagotovili povsem pravilno osvetljen posnetek, na katerem so razvidni vsi detajli.

V tretjem delu te serije se bomo naučili izdelati lastno 18 % sivo karto.

Povzetek: s pomočjo 18 % sive karte lahko vedno pravilno osvetlimo posnetek, če zagotovimo, da je karta osvetljena enako kot motiv.

 

Preberite tudi:

76 views0 comments
bottom of page